Ahoj, potreboval by som info ohlade mensieho "medzinarodneho" problemu. Mam moznost ziskat pracu v Rakusku, len par km za hranicami. Byvat by som preto chcel zostat v Nemecku (z roznych dovodov, ktoru tu teraz nema zmysel rozoberat - nie, nie je to skryvanie sa pred zakonom, keby niekoho napadlo
). Zaujimalo by ma niekolko veci:
Zakladne info:
- momentalne zijem v Nemecku, s pracou som skoncil a pred par dnami som sa bol prihlasit na urade prace
Predpoklady:
- kedze budem pracovat v Rakusku, firma za mna bude platit dane, socialne a zdravotne tam + asi este kadeco ine, co sa bezne plati...
- pobyt budem mat nahlaseny v Nemecku
Otazky:
- je potrebne mat nejake zdravotne poistenie aj v Nemecku? Podla info, co som si zistil, tak asi nie, ale neviem to naisto...
- je potrebne sa hlasit na nemeckom urade prace a nejak vysvetlovat, ze pracujem v Rakusku a pritom byvam v Nemecku? Alebo je to nemeckym uradom suma-fuk, hlavne, ze od nich nic nechcem?
Proste sa z uradu prace odhlasim, zrusim nemecke zdrav. poistenie a vybavena vec (
)
- na to, aby som ziskal v nemecku steuernummer, musel som sa tu prihlasit k pobytu. Je v Rakusku nejaky podobny system? Predpokladam, ze nejake cislo pre danove ucely ziskat musim (
)
Predpokladam, ze na tento pripad budu aplikovatelne aj riesenia "praca Rakusko - byvanie Slovensko/Cesko". Pomozu aj tieto informacie.
Vsetkym, ktori k tomuto budu mat nejake vecne info vopred dakujem!