ahoj
velkou část fora jsem si přečetla, ale stejnak mi nedá se nezeptat znovu a doufám, že mi třeba dáte i aktuálnější informace. Nevyznám se v úředničině ani v poměrech v Německu a vlastně jsou moje pohledy na věc povětšinou vysněné, tak prosím mějte se mnou trpělivost
Na konci příštího roku nám končí pronájem bytu v Českých Budějovicích, kde s přítelem žijeme. Rádi bychom vypadli z čr a na prvním místě je právě Německo a to hlavně z důvodu (nemluvě o jiné kvalitě života a zlosti k čr), že přítel je jeden z nejlepších programátorů (aspoň z mého pohledu
) a práce v malé firmě ho nudí nedostatkem zajímavých projektů, firma se už nemá tady na jihu čech moc kam rozvíjet a Prahu jsme zavrhli hned, protože ji oba nesnášíme... a jelikož je Německo nejblíž (spíše teda ten Mnichov) a vlastně i nejspíš nabízí nejlepší platy pro šikovné programátory, rozhodli jsme se, že naše zájmy budou směřovat do Německa. Máme tedy ještě rok na to, abychom se připravili, hlavně jazykově (ovládáme oba spíše jen angličtinu, i když německy bychom taky něco vypotili). Koukali jsme tedy na nabídky práce pro programátory a je jich vážně docela dost a i pěkně placené (aspoň oproti budějovickým poměrům, s platy v Praze se to tu nedá srovnávat
). Mnoho firem, které jsme našli jsou vhodné tím, že tam pracují lidé z více států a tudíž jejich jazykem je angličtina a ne němčina a hlavně nás láká, že firma zajistí byt i oblítá úřady. Na foru jsem četla o výplatních páskách a o pracovních smlouvách atd. abychom si mohli pronajmout byt a to si teda nejsem jistá, jestli bychom nemuseli žít jen po hotelech, jelikož pásky opravdu nemáme ani jeden (on živnostník, já student). Ale zase si omezovat výběr firem, jen podle toho, kdo nabízí pomoc s přestěhováním.. no nevím nevím.. ale tak aspoň pro začátek zkusit tenhle způsob, než se naučíme německy a rozkoukáme se, bude asi nejlepší ne? Kontakty a přátele v Německu zatím žádné nemáme. Já ho omezovat v ničem nebudu, pudu tam, kde on chce budovat více svojí kariéru, takže vrátka máme doširoka otevřená...
Moje otázky:
1. Máte někdo zkušenosti s bytem, který vám sehnala firma? Dá se nějak ovlivnit výběr? Dá se v tom nějaký čas žít (ve dvou), než najdeme jiný byt? Je výpovědní doba v práci také tři měsíce jako u nás?
2. Když si teda představím, že bychom měli byt od firmy, on by byl na hlavní pracovní poměr Co všechno by musel před odjezdem oběhat, aby to měl úředně všechno ok? Pojištění, daně apod. jde všechno mimo mě i v čr, natož v Německu a on o tom ví taky prd
soc. a zdrav. by platil nejspíš v Německu, takže to ohlásíme na úřadech v čr? musel by změnit i pojišťovnu? rád by dojížděl do čr za svým zubařem, to pak asi nepůjde co? :/
3. Kdybych si já chtěla najít nějakou práci, brigádu, přivýdělek, cokoli, co bych musela potom oběhat já (byla bych do té doby nezaměstnaná, na pracáku v čr (bez přídavků, jen registrovaná na úp)? Živí mě zatím přítel (a rodiče, ale nejsem náročná
) a nerada bych nějakých omylem na úřadech platila nehorázný prachy na pokutách, či poplatcích za blbosti. Moji práci v Německu zatím řešit nebudu, dokud nebude mít přítel všechno vyřízený a nebude tam spokojený..
4. no a nakonec samozřejmě prachy, co všechno je třeba udělat, aby mu z platu odváděli co nejmenší daně, poplatky atd, nějaký tipy triky?
četla jsem tu někde, že kdybychom se vzali, platil by míň a něco o mém pojištění na něj a nevím co ještě, a mimino neplánujem
mé přání je, abych já mohla aspoň prozatím zůstat u doktorů v čr a pokud možno, aby on mohl dojíždět do čr k zubaři, protože sehnat mu vhodného zubaře byl fakt porod.. a hlavně nemít žádné problémy s úřady, protože je fakt ze srdce nesnášim
vím, že jsem s tím otravná, ale kdyby se někdo nudil a byl ochotný mi poradit a napsat i svoje zkušenosti, byla bych moc vděčná
díky moc